Caracteristici

F.A.Q.

1. Ce este lumina UV?

Bazele UV

Lumina ultravioleta apartine spectrului electromagnetic cu lungimea de unda cuprinsa intre 200 si 400 nm, care este mai scurta decat cea a luminii vizibile, dar mai lunga decat razele X. Toate razele si benzile UV sunt invizibile pentru ochiul uman.


  • Spectrul UV poate fi impartit in urmatoarele benzi:
  • UV-A (unda lunga; 400 - 315 nm): utilizat pentru luminile negre, bronzarea pielii, intarirea cu cerneala/rasina.
  • UV-B (unda medie; 315 - 280 nm): utilizat pentru terapia psoriazisului, poate provoca arsuri solare, cancer de piele.
  • UV-C (unda scurta; 280 - 200 nm): cel mai eficient pentru dezinfectia germicida.
  • UV-V (vid UV, sub 200 nm): poate produce ozon in aer.

Toate lungimile de unda de mai sus ale luminii UV sunt emise de soare, dar numai lungimile de unda mai lungi, UV-A si UV-B ajung pe pamant. Razele UV-C, care au cea mai scurta lungime de unda, dar cea mai mare energie sunt blocate de stratul de ozon.

INACTIVAREA MICROORGANISMELOR

Deoarece razele UV-C sunt blocate de stratul de ozon, microorganismele nu au dezvoltat o aparare naturala impotriva energiei UV-C. Cand ADN-ul unui microorganism absoarbe energia UV-C, apare instabilitatea moleculara, ceea ce duce la intreruperea secventei de ADN. Acest lucru face ca celula sa nu poata sa creasca sau sa se reproduca. Fara capacitatea de a se reproduce, celula nu poate infecta si moare rapid.

Utilizarea energiei UV-C pentru inactivarea microorganismelor este cunoscuta sub denumirea de Iradiere germicida sau UVGI. A fost folosit in acest scop inca de la inceputul anilor 1900. Energia artificiala UV-C este produsa in lampile ultraviolete germicide care produc radiatii UV prin ionizarea vaporilor de mercur de joasa presiune. Aceste lampi sunt similare cu lampile fluorescente tipice de uz casnic, dar nu au o acoperire fosforescenta care ofera lumina alba slaba. Majoritatea lampilor UV-C comerciale sunt lampi de mercur de joasa presiune care emit energie UV la 253,7 nm, ceea ce reprezinta o lungime de unda ideala pentru perturbarea ADN-ului microorganismelor. Lampile si dispozitivele UV-C sunt utilizate din ce in ce mai mult in intreaga lume in diferite configuratii si aplicatii pentru dezinfectia apei, aerului si suprafetelor.

DOZAREA DETERMINA EFICIENTA

Cantitatea de energie UV-C necesara pentru inactivarea unui microorganism este masurata prin doza, care este determinata de o combinatie de energie de iradiere si timp de expunere. O diferenta esentiala intre inactivarea suprafetei si inactivarea aerului la nivel de microorganisme este timpul de expunere. Timpul de resedinta in campul UV pentru microorganisme din fluxul de aer este de ordinul secundelor si ar necesita o doza de UV-C mult mai mare comparativ cu o aplicatie de suprafata. Oamenii de stiinta au determinat ritmul la care diverse populatii microbiene scad din cauza expunerii la factori biocide, precum iradierea UV-C. Organismele difera in sensibilitatea lor la inactivarea UV-C; in general, virusurile sunt cele mai sensibile la UV-C urmate de bacteriile cu mucegaiuri si sporii fungici fiind cele mai putin sensibile.

Iradierea UV-C se supune, de asemenea, legii luminii invers-patrate, unde intensitatea la un moment dat este invers proportionala cu patratul distantei sale fata de sursa de lumina.

Pe baza modelarii matematice, inginerii UVDI au dezvoltat programe de modelare computerizate validate, proprii si terte, pentru a estima ratele de dezactivare pentru microorganisme tinta si ulterior proiectarea sistemelor UV-C care vor dezinfecta eficient zona urmarita din aer, a suprafetei sau a apei.

EFECTUL UV-C ASUPRA MATERIALELOR

Expunerea prelungita la UV poate provoca degradarea foto a materialelor organice si sintetice. Datorita lungimii de unda scurta, transmisivitatea UV-C tinde sa fie foarte scazuta pentru majoritatea materialelor; prin urmare, cea mai mare parte a degradarii fotografice poate aparea doar pe suprafata imediata a unui material si/sau se manifesta ca decolorare. In orice aplicatie in care expunerea poate fi prelungita trebuie luat in considerare gradul in care un obiect ar putea fi sensibil la degradarea UV.

LIMITE DE SIGURANTA SI EXPUNERE UV-C

Iradierea germicida ultravioleta folosita pentru dezinfectia apei, aerului si a suprafetei este biocida pentru microorganisme, dar prezinta un pericol pentru sanatate si pentru om. Expunerea excesiva la UV poate duce la deteriorarea ochilor sub forma de cheratita si conjunctivita. Aceste simptome apar, de obicei, in 6-12 ore dupa expunerea la UV si se rezolva in 24 pana la 48 de ore. Expunerea la radiatii ultraviolete poate afecta, de asemenea, pielea si poate provoca eritem (inrosirea pielii). Cea mai mare parte a UV-C este reflectata si absorbita de stratul mort exterior al pielii umane, minimizand astfel UV-C transmis prin stratul de epiderma.CDC si NIOSH au recomandat limite de expunere admise pentru diferite lungimi de unda UV.

Pentru UV-C, la lungimea de unda de 253,7 nm, limita de expunere recomandata (REL) este de 6 mJ/cm2 pentru un schimb de lucru zilnic de 8 ore. Folosirea echipamentului individual de protectie personala (PPE) este recomandata atunci cand personalul poate fi expus la radiatii UV.

2. Cum dezinfecteaza UV-C?

Sistemele UV-C germicide genereaza artificial o lungime de unda de 254 nm de lumina care distruge ADN-ul microorganismelor, inclusiv

virusuri, bacterii si mucegai. Odata dezactivati, aceste microorganisme nu mai sunt capabile sa se reproduca si sa creasca pe suprafete.


3. Care sunt avantajele utilizarii UV-C in HVAC?

In aplicatiile HVAC in general, UV-C este utilizat pentru a inactiva microorganismele si a elimina acumularea organica pe bobine de racire si garnituri de scurgere. Pe langa imbunatatirea calitatii aerului din interior, acest lucru face ca bobina de racire sa fie mai eficienta din punct de vedere energetic, eliminand in acelasi timp nevoia de a curata bobina de racire prin metode traditionale. In medii expuse si publice, UV-C se foloseste pentru dezinfectarea aerului pentru virusuri, bacterii si spori fungici.


4. Cum este dimensionat un sistem UV-C?

UVDI foloseste un software proprietar pentru dimensionarea precisa a unui sistem UV-C pentru o aplicatie. Modelul software tine cont de

diversi parametri, cum ar fi tipul de microorganisme, dimensiunea sau cavitatea

conductei, debitul de aer, reflectivitatea peretelui, temperatura si

umiditatea.


5. Cat dureaza UV pentru uciderea microorganismelor?

Doza UV-C necesara pentru inactivarea unui organism specific depinde de tipul de microorganism vizat, de intensitatea UV-C aplicata si de timpul de expunere la UV-C. UVDI are o baza de date extinsa a valorilor dozei necesare pentru inactivarea diverselor bacterii, virusuri si mucegaiuri.


6. UV-C este daunator oamenilor?

Expunerea excesiva la UV-C poate duce la inrosirea pielii pe termen scurt si la iritarea ochilor. UV-C nu provoaca daune permanente pielii sau ochilor.


7. Daca nu vad UV-C, ce este lumina albastra emisa de lampa?

UV-C este partea invizibila a spectrului luminii. Culoarea albastra provine din gazul inert din becul UV-C. Becul poate fi aprins (si albastru), dar sa nu produca produce energie UV-C.


8. De unde stiu ca functioneaza luminile UV?

Puterea luminii UV poate fi masurata cu ajutorul unui radiometru UV-C. Eficienta unui sistem UV poate fi determinata prin inspectia vizuala a panourilor de evacuare a bobinei si a scurgerii si prin prelevarea de probe microbiene. ASHRAE a elaborat standarde de testare pentru a evalua eficacitatea UV pentru aplicatii de bobina si aerisire.

9. Cand ar trebui sa inlocuiesc lampile?

Se recomanda ca lampile UV sa fie inlocuite anual sau dupa 8.000 de ore de utilizare continua. Lampile pot functiona mult timp dupa viata lor utila, dar la intensitate redusa, pe masura ce filamentele lampii se uzeaza in timp.


10. Cumarunc lampile UV?

Lampile UV trebuie tratate la fel ca lampile fluorescentesi in conformitate cu reglementarile locale, de stat sau federale.


11. UV-C inlocuieste metodele traditionale de curatare a unei camere cu dezinfectanti chimici?

Nu, dispozitivul UV este o tehnologie aditionala utilizata dupa finalizarea curatarii salilor de operatie, unitatilor de terapie intensiva, camerelor de pacienti, zonelor de oncologie si toaletelor, de exemplu.


12. UV-C va degrada obiectele in camera?

UV-C este o lumina de unda scurta si nu patrunde in majoritatea obiectelor. Dezinfectia incaperilor din spital nu acumuleaza suficient timp de expunere pentru a provoca o degradare a materialului.


13. Poate cineva sa fie in camera in timpul unui ciclu UV-C?

Nu, UV-C este o tehnologie puternica si trebuie folosita doar atunci cand camera este neocupata.


14. Poate fi ocupata camera imediat dupa un ciclu de dezinfectare UV-C?

Da, este sigur sa intri in camera dupa terminarea ciclului.


15. Dispozitivul UV-C produce substante chimice sau produse secundare?

Nu, insa, exista un miros special creat din cauza descompunerii compusilor organici volatili gasiti in aer.


16. Ce se intampla cand cineva merge in camera cand dispozitivul functioneaza?

Dispozitivul PHS are senzori in infrarosu si un sistem de recunoastere a prezentei oamenilor, iar sistemul se inchide imediat.


17. Cat dureaza lampile UV?

Masurarea / oprirea lampilor UV va duce la degradarea intensitatii UV. In mod normal, lampile UV ar trebui inlocuite anual.


18. Functioneaza aceasta metoda de dezinfectie?

Da, referinte stiintifice sustin eficacitatea UV-C atat in literatura, cat si in rapoarte despre aplicatii de teren. Dintre rapoartele guvernamentale, NIOSH, OSHA, CDC, GSA, EPA sunt cele mai notabile. Stiinta in forul public vine de la Universitatea din Cincinnati, Universitatea Tulsa, Universitatea din Colorado si Universitatea McGill (Canada) pentru a numi cateva. Cele doua laboratoare care efectueaza teste independente si care prezinta rezultate foarte favorabile sunt ARTI si Battelle. Lista studiilor de teren prestigioase sunt prea numeroase pentru a fi mentionate. UVC este utilizat la nivel mondial, mai mult in alte tari pe cap de locuitor decat in SUA. O mare parte din aceasta utilizare mai larga este destinata dezinfectiei apei potabile si tratarii apelor reziduale in tratarea apelor uzate.


19. Ce inseamna UV „C” sau UV „GI”?

Literele „UV” se refera la spectrul magnetic de unda cunoscut sub numele de lumina UltraViolet. Acest spectru este mai des impartit in patru categorii: vid, unda scurta, unda medie si unda lunga ”sau VUV, UVC, UVB si UVA. UVC este frecventa cea mai germicida, iar termenul UVGI se refera la „Iradiere germicida ultravioleta”, asa cum este utilizat de agentiile federale, cum ar fi OSHA, NIOSH, GSA, EPA si CDC atunci cand se refera direct la UVC.


20. Lampile UV-C produc ozon?

Nu UV-C, ci UV-V. UVC ofera o conditionare exceptionala a aerului la fel ca soarele in aer liber. Corpurile UVC sunt o componenta de aer conditionat care este in plus fata de alte piese ale sistemului. Acestea includ filtrele, bobina, miezul de incalzire, ventilatorul, amortizoarele, umidificatoarele, etc. Toate sunt concepute pentru a oferi o functie specifica in prelucrarea aerului pentru spatiile ocupate.


21. Cum sunt reciclate lampile folosite?

In prezent, majoritatea utilizatorilor ar recicla ele in acelasi mod in care asa cum ar face orice cu sticla, precum ar fi lampile fluorescente! Utilizatorii mari de lampi fluorescente respecta regulile de EPA si de statale, iar lampile UV-C ar intra in aceleasi recomandari. Daca sunteti intr-un program de reciclare a lampilor fluorescente, lampile UV-C ar intra pur si simplu in acelasi program.


22. Lampile au nevoie de curatare?

Lampile cu UV vor degrada de obicei resturile organice obisnuite care s-ar putea acumula pe suprafata tubului; prin urmare, nu este necesara curatarea periodica.


23. Cum se curata lampile cand este totusi necesar?

Curatarea ar putea fi necesara daca o lampa a fost expusa la orice forma de apa dura, niveluri ridicate de resturi organice umede sau orice forma de ulei.. Otetul poate fi utilizat pentru depozitele minerale, un produs de curatare a sticlei pentru resturile organice umede si alcoolul pur si o carpa fara scame pentru ulei. Produsele de curatare disponibile in mod obisnuit ar trebui sa functioneze bine daca nu lasa reziduuri.


24. Ce este inactivarea?

Pentru mucegai si bacterii, dozele de energie UVC pot sa nu provoace moartea imediata a celulelor, dar microbul ar putea fi „inactivat”. Ceea ce se intelege prin aceasta este ca, desi poate exista o activitate biologica, replicarea celulara este imposibila; microbul nu mai este viabil. Pur si simplu, microbul subiect nu se poate inmulti, facandu-l inofensiv! Ba mai mult, in timp, s-a demonstrat ca doze mici de UV-C grabesc moartea celulelor. Deoarece particulele virale nu sunt o forma de viata, depindem doar de inactivare pentru a ne elibera de raul iminent.


25. Daca nu vad energia UVC, ce vad?

Aproximativ 90% din energia generata de o lampa UV-C este de fapt energie UVC. Restul este lumina vizibila (nuanta albastra) si o cantitate mica de infrarosu (caldura). Avand in vedere luminozitatea de la lampile UV-C, 3-4% din lumina vizibila ofera o idee despre cantitatea de energie UVC pe care o produce o lampa.


26. Daca vad albastru functioneaza lampa?

Nu neaparat, culoarea albastra provine dintr-un gaz inert din lampa care nu produce UVC. Lampa poate fi aprinsa (albastru), dar nu produce multa energie UV-C sau deloc. Acesta ar fi un indicator gresit.


27. UVC va ucide acarienii de praf?

Nu exista nicio dovada ca o doza UV-C potrivita pentru un distrugerea unui anumit microb va avea vreun efect asupra acarienilor de praf. Energia UVC foarte mare sau expunerea pe termen lung la UV-C ar trebui sa perturbe unele functii biologice ale acarienilor, care pot duce la moarte. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada ca acarienii de praf traiesc in conductele aerului conditionat.

28. Pot privi dispozitivul printr-o fereastra in timp ce acesta functioneaza?

Da. Undele UV-C nu pot patrunde prin geam. Prin urmare, este sigur sa fiti de cealalta parte a unei ferestre sau a unui perete.


29. Umbrele din camera au impact asupra eficientei PHS?

Studiile din literatura de specialitate arata ca concentratia agentilor patogeni, incarcarea organica si umbrirea din campul radiatiilor directe nu au redus eficienta PHS. Cu toate acestea, se recomanda exploatarea robotului in mai multe locatii dintr-o camera pentru a maximiza numarul de suprafete care sunt expuse direct la spectrul complet UV-C si pentru a minimiza dependenta de reflectivitatea suprafetei care variaza de la o camera la alta si de la suprafata la suprafata . Tehnologiile istorice UV-C care au fost utilizate intr-o singura locatie din camera nu au obtinut reduceri multiple ale ratelor C.diff si MRSA pe care spitalele care utilizeaza aceleasi tehnologii raportate in reviste.


30. Cat dureaza dezinfectia?

Dupa dezinfectie, camera va ramane cu o incarcatura microbiana foarte scazuta pana cand noii agenti patogeni vor intra in camera de la un vizitator, pacient, furnizor de ingrijire sau din sistemul de manipulare a aerului. Un spital nu trebuie sa repete procedura de decontaminare PHS intr-o camera curatata si dezinfectata corespunzator, atat timp cat nu a existat o re-contaminare.


31. Care este eficienta PHS impotriva endosporilor precum tulpinile C. dif si bacilul?

Intensitatea UV-C a robotilor PHS permite dezactivarea endosporilor in 5 minute! Acest lucru a fost demonstrat in studiile de laborator, studiile mediului spitalicesc si validat in studiile cu rezultate care demonstreaza reduceri ale ratelor de C. dif raportate de mai multe spitale care utilizeaza aceleasi tehnologii.


32. De ce mecanismele de reparare celulara nu pot depasi efectul UV-C?

Efectele cauzate de PHS opresc mecanismele de reparare a ADN-ului pentru majoritatea agentilor patogeni in mai putin de 5 minute. In plus, PHS produce lungimi de unda energetice mai mari decat alte surse UV, ceea ce duce la deteriorarea structurilor din celula, inclusiv peretii celulari rupti.


33. Care este diferenta dintre o lumina neagra si una albastra?

O „lumina neagra” este un tub de lumina fluorescenta care emite la aproximativ 365 nm - aceasta este chiar sub lungimile de unda pe care oamenii le pot vedea, dar este absorbita de majoritatea pigmentilor din haine. Acesta este efectul observat in multe baruri si discoteci. Nu sunt sigur ce vreti sa spuneti printr-o „lumina albastra” - poate vreti sa spuneti o lampa de mercur de joasa presiune „germicida”. Acestia stralucesc „albastru”, dar cea mai mare parte a productiei lor este de 254 nm, deci NU priviti direct la o astfel de lampa atunci cand functioneaza. Aceste lampi sunt utilizate in dezinfectia aerului si a apei, deoarece lumina de 254 nm este absorbita de ADN in

bacterii si virusi care provoaca inactivarea lor.


34. Este posibil sa folositi lampi UV pentru a proteja lucratorii postali de amenintarea terorista de contaminarea cu Antrax?

Se stie foarte putin despre inactivarea sporilor Anthrax de catre lumina ultravioleta in aer. Cineva ar trebui sa asigure astfel incat iradierea UV ar fi suficient de mare pentru ca sporii sa primeasca o doza UV suficienta. Daca s-ar stabili un astfel de aranjament, ar trebui sa existe garantii pentru a evita expunerea ochilor lucratorilor la UV si, de asemenea, lucratorii ar trebui sa poarte manusi din latex pentru a impiedica expunerea pielii la UV.


35. Cand radiatiile ultraviolete (UV) sunt utilizate pentru tratarea apei, apa devine radioactiva?

Ultravioletul este „usor” - nu il poti vedea, deoarece ochii nostri nu sunt sensibili la razele UV; cu toate acestea, este o forma de lumina cu lungimi de unda dincolo de capatul „violet” (de aici si termenul „ultraviolet”) din spectrul curcubeului. Deoarece razele UV sunt „usoare”, acestea circula prin aer si apa la viteza luminii si cand sursa UV este oprita, razele UV dispar. Nu exista „reziduuri” si apa care a fost expusa la razele UV este aceeasi ca inainte de expunere si, cu siguranta, apa nu este „radioactiva”.

Este ca si cum ai aprinde o lumina stralucitoare intr-un pahar cu apa. Atunci cand stingeti lumina, apa nu s-a schimbat.Unitatile de dezinfectie a apei UV sunt concepute pentru a asigura o „doza UV” suficienta, astfel incat toate microorganismele patogene din apa sa fie „inactive”. Ceea ce se intampla este ca UV este absorbit de ADN in

microorganisme; ADN-ul este deteriorat astfel incat microorganismul nu se poate reproduce. Celulele care nu se pot reproduce nu pot provoca boli. Un lucru

interesant despre UV este ca isi face treaba pe masura ce apa trece prin unitate, iar dupa ce apa a trecut, a fost „dezinfectata”, „calitatea apei” nu s-a schimbat.


36. Pentru a purifica apa aveti nevoie de 1/100 de watt-secunda pe cm patrat folosind UV la 254 nm. Care este doza de aer?

Majoritatea organismelor de reglementare specifica acum o doza UV de 40 mJ/cm2 pentru a asigura inactivarea a cel putin 4 trunchiuri de microorganisme patogene. Deoarece doza UV este independenta de mediu, aceasta cerinta se aplica si aerului.

37. Daca doriti sa utilizati un bec germicid UV pentru a dezinfecta obiectele din PVC, ce efect ar avea lumina UV asupra PVC-ului?

PVC (clorura de polivinil) blocheaza (sau absoarbe in totalitate) lumina ultravioleta de 254 nm provenita de la o lampa UV „germicida”. Prin urmare, orice obiect din interiorul unui recipient din PVC nu ar fi deloc dezinfectat de o lampa UV germicida. In cele din urma, PVC-ul se va degrada datorita atacului fotochimic al luminii ultraviolete.Unele tipuri de polietilena transparenta si teflon sunt transparente la 254 nm, dar numai pentru un strat subtire.


38. Toate lampile UVC contin mercur pentru a fi germicide?

Toate lampile UVC produc miros de ozon?Majoritatea lampilor UV utilizate pentru dezinfectie contin mercur. In cazul lampilor de joasa presiune, sunt prezente doar cateva miligrame de mercur. In cazul lampilor cu presiune medie, care au o putere mult mai mare, exista cateva grame. Lampile cu presiune joasa si medie genereaza

ozon daca au o carcasa de cuart foarte pura (sintetica), ceea ce permite emisia de mercur de 185 nm care intra in aer. Aceasta lumina UV este absorbita de oxigen in aer pentru a genera ozon. Majoritatea lampilor UV sunt realizate cu o forma de cuart care contine impuritati care absorb complet emisia de 185 nm, pentru a nu produce ozon.


39. Ce este UVV?

Lumina UVV se refera la o alta lungime de unda din spectrul ultravioletelor. Unele dispozitive UV-C produc, de asemenea, lumina in aceasta lungime de unda. Producatorii acestor dispozitive promoveaza UVV ca un instrument suplimentar pentru controlul IAQ, spunand ca UVV ataca microorganisme, substante chimice si mirosuri. Desi acest lucru poate fi adevarat, este important sa intelegem ca UVV (spre deosebire de UV-C) ii va „ataca” pe ocupantii din spatiile tratate prin efectul negativ asupra plamanilor! Motivul pentru aceasta este ca lungimea de unda mai scurta (185 nanometri) a luminii UVV genereaza de fapt ozon. Acest lucru se intampla deoarece lumina UVV reactioneaza cu oxigenul pentru a-l sparge in oxigen atomic, un atom extrem de instabil care se combina cu oxigenul pentru a forma O3 (ozon). Asociatia Americana a Plamanului afirma ca „expunerea la ozon provoaca o varietate de efecte adverse asupra sanatatii, chiar si la niveluri sub standardul actual. Si Administratia Americana pentru produse alimentare si droguri spune: „Pentru ca ozonul sa fie eficient ca germicid, trebuie sa fie prezent intr-o concentratie mult mai mare decat cea care poate fi tolerat in siguranta de om si animale.” Lungimea de unda mai lunga (254 nanometri) a luminii UV-C, prin contrast, asigura dezinfectia aerului, a suprafetei si a apei extrem de eficiente fara a produce ozon daunator. Materialele si metodele de constructie a lampilor UV-C determina daca un anumit dispozitiv UV-C va produce atata lumina UV-C, cat si UVV sau doar lungimea de unda mai sigura a UV-C. Dispozitivele UV-C Bio-Shield nu produc UVV.


40. Tratamentul UV este o metoda dovedita de distrugere a ozonului. De ce este atat de important pentru industria bauturilor?

Companiile de bauturi folosesc ozon rezidual in sistemele lor de apa pentru igienizarea si dezinfectarea rezervoarelor de depozitare, a instalatiilor sanitare si a pompelor si pentru a se asigura ca inlatura bacteriile. Ozonul rezidual trebuie distrus inainte de contactul cu produsul, astfel incat sa nu se contamineze. UV este ideal, deoarece este un proces non-chimic si este rapid.


41. Cum functioneaza ozonul?

Al treilea atom de oxigen al ozonului este extrem de reactiv, deoarece este instabil. Acest atom se ataseaza usor de alte molecule de miros. Atunci cand contaminantii, cum ar fi mirosurile, bacteriile sau virusurile intra in contact cu ozonul, structura lor chimica este schimbata in compusi mai putin mirositori. Pe masura ce mai mult ozon ataca compusii ramasi, mirosul este in cele din urma distrus. Acest proces se numeste oxidare. In mod esential, ozonul revine la oxigen dupa ce este utilizat. Acest lucru il face un oxidant foarte ecologic.


42. Cat dureaza ozonul?

De indata ce ozonul este format intr-un generator si dispersat intr-o camera, o parte din acesta revine la oxigen (O2). Aceasta etapa are loc prin mai multe procese, inclusiv urmatoarele: Oxidarea reactioneaza cu un material organic, cum ar fi mirosurile sau fumul. Reactii cu bacteriile etc., care consuma din nou ozon prin reactii de oxidare. In plus, ozonul se descompune termic. Temperaturile mai ridicate distrug ozonul mai repede decat temperaturile mai scazute. Ozonul care ramane este denumit ozon rezidual. Ozonul „rezidual” creat va reveni la oxigen, de obicei, in termen de 30 de minute, in cantitati egale cu jumatate din nivelul sau. Ceea ce inseamna acest lucru este ca, dupa fiecare perioada de 30 de minute ulterioara, va ramane jumatate din ozonul rezidual la sfarsitul perioadei decat a fost prezent la inceputul perioadei. Aceasta este similara cu o progresie geometrica de 16; 8; 4; 2; 1. In practica, timpul de injumatatire este de obicei mai mic de 30 de minute din cauza temperaturii, prafului si a altor contaminanti din aer. Prin urmare, ozonul, desi este foarte puternic, nu dureaza mult. Isi face treaba si apoi dispare in oxigen sigur.


43. Care este pozitionarea corecta?

Doza UVC primita intr-o camera echipata in mod normal, dupa decontaminarea cu o unitate mobila de emisie UVC, variaza in functie de distanta dintre sursa de lumina si

zona iradiata si orice obiecte aflate sub umbra. Trebuie sa se asigure ca a fost primita o doza adecvata in zone umbrita si/sau critica. Indicatorii de unica folosinta pot ajuta la asigurarea unei doze adecvate.

PHS este un sistem automat, operat de la distanta, care se auto-ajusteaza la dimensiunea si dinamica continutului unei camere pentru a furniza doza adecvata de energie lumina UVC. Tehnologia PHS foloseste instrumentul pentru masurarea luminii UVC intr-un mod combinat, care este deviat in zone umbrite si indirecte pentru o dezinfectie finala. Pe masura ce energia este deviata in jurul camerei, zonele umbrite sunt atinse si agentii patogeni sunt distrusi, asigurand de fiecare data un rezultat complet al dezinfectiei.

44. Care este nivelul potrivit de ozon?

Nivelul potrivit de ozon este atunci cand se consuma tot ozonul generat. Acest lucru se aplica numai pentru utilizarea continua a ozonului in mediile ocupate. Totusi, acest lucru este greu de obtinut, deoarece devine un act de echilibrare. Initial, se genereaza o cantitate maxima de ozon pentru a scapa de problema mirosului cat mai repede posibil. Pe masura ce se realizeaza acest lucru, este necesar mai putin ozon pentru diminuarea mirosului etc., lasand astfel ozon rezidual in aer. Daca generarea de ozon nu este oprita tinand cont de acesta dinamica, atunci va ramane mai mult ozon rezidual. Daca se observa un miros puternic de ozon, atunci exista mai mult ozon decat este necesar. Pur si simplu intoarceti reostatul (controlul nivelului de iesire) in jos. In cazul ozonului, mai mult nu este considerat mai bun. Nota: Nu este necesar ca ozonul

sa fie detectat de oameni pentru ca acesta sa fie eficient. Ozonul poate functiona chiar si atunci cand oamenii nu sunt capabili sa-l miroasa.


45. Este ozonul daunator si care sunt, daca exista, efectele pe termen lung?

Mai multe agentii de reglementare, inclusiv Administratia pentru sanatate si securitate in munca (OSHA), au stipulat ca nivelul de reziduuri admis in conditii de siguranta este de 0,1 ppm (parti pe milion). Retineti ca acest nivel admis este pentru expunere continua pe parcursul unei zile intregi de 8 ore. Efectele temporare ale unei expuneri atat de scazute ar putea varia de la dureri de cap, pana la dureri in gat si iritatii in ochi si nas. Nu s-au documentat efecte pe termen lung din cauza expunerii la ozon.


46. Cum distruge ozonul bacteriile?

Ozonul ucide bacteriile distrugand peretele celular al acestora. Odata ce peretele celular este distrus, bacteriile nu vor putea supravietui.


47. Pentru a fi eficiente, cat de aproape de suprafata trebuie sa fie lampile?

Expunerea ultravioletului germicid este produsul timpului si intensitatii. Intensitatile mari pentru o perioada scurta si intensitatile scazute pentru o perioada lunga sunt fundamental egale in actiunea letala asupra bacteriilor. Legea inversa a patratului se aplica ultravioletelor germicide asa cum se intampla la lumina: puterea de distrugere scade odata cu cresterea distantei de la lampi. Bacteria medie va fi ucisa in zece secunde la o distanta de sase centimetri fata de lampa.


48. Cum calculezi radiatiile ultraviolete?

Intensitatea radiatiei UV se masoara in unitatile de miliwati pe centimetru patrat (mW/cm2), care este energie pe centimetru patrat primit pe secunda. De asemenea, se masoara in unitatile de milijoule pe centimetru patrat (mJ /cm2), care este energia primita pe unitate de unitate intr-un timp dat.


49. Am nevoie de lampi care produc ozon?

Depinde de nevoia dvs. particulara. De cele mai multe ori nu aveti nevoie de ozon, cu exceptia cazului in care exista zone umbrite pe care lumina UVC nu le poate atinge. Ozonul ajuta la „transportarea” radiatiilor ultraviolete in aer pana unde, in mod normal, nu poate ajunge direct.


50. Cand trebuie sa folosesc lampi de ozon?

Lampile UVM germicide genereaza energie la 185 nanometri, precum si la 254 nm. Aceasta emisie UVC produce cantitati abundente de ozon in aer. Ozonul este un oxidant extrem de activ si distruge microorganismele aflate in contact. Ozonul, de asemenea, actioneaza ca un dezodorizant. Un alt avantaj este ca poate fi transportat prin aer in locuri pe care radiatiile UVC nu le pot atinge direct.


51. Ce efecte are lumina UV asupra materialelor din jur?

Expunerea pe termen lung a luminii UVC germicide la materiale plastice va reduce durata de valabilitate a plasticului cu aproximativ 10%. Exemplu: In cazul in care

plasticul ar dura in mod normal aproximativ zece ani si daca este expus la lumina UVC germicida tot timpul, probabil ca va trebui sa fie inlocuit in 9 ani. Viata plantelor poate fi deteriorata de razele ultraviolete germicide directe sau reflectate. Colorantii si culorile pot fi decolorate de la expunerea prelungita la razele ultraviolete.

52. UVC germicid poate penetra suprafete sau substante?

Nu - UVC germicid sterilizeaza doar ceea ce intra in contact.


53. Cum determinati suprafata pe care o va acoperi o lampa UVC germicida?

Aceasta este determinata de puterea lampii. Exemplu: O lampa de 15 wati va acoperi aproximativ 3 metri patrati; o lampa de 30 de wati va acoperi aproximativ 6 metri patrati.


54. Lampile au nevoie de stabilitate pentru a functiona?

Da - o lampa germicida este o parte a unui sistem si sistemul nu poate fi complet definit si optimizat decat daca este determinata combinatia de lampa si echilibru. Interactiunea dintre lampa si echilibru este adevarata determinanta a performantei sistemului.


55. De cata intensitate am nevoie ca sa distrug anumite organisme?

Expunerea ultravioletului germicid este produsul timpului si intensitatii. Intensitatile mari pentru o perioada scurta si intensitatile scazute pentru o perioada lunga sunt fundamental egale in actiunea letala asupra bacteriilor. Legea inversa a patratului se aplica ultravioletelor germicide asa cum se intampla la lumina: puterea de distrugere scade odata cu cresterea distantei de la lampi. Bacteria medie va fi ucisa in zece secunde la o distanta de sase centimetri fata de lampa.


56. Trebuie curatate lampile UVC?

Da - in functie de mediul inconjurator, lampile UVC trebuie verificate periodic (aproximativ la fiecare trei luni) si pot fi curatate cu o carpa uscata de bumbac sau un prosop de hartie. Purtati manusi de cauciuc si curatati-le doar cu alcool. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la maximizarea duratei de viata a lampilor.

57. UV germicid poate inlatura mucegaiul?

Da. Lampile UVC germicide vor ucide pana la 99,9% din mucegai si vor ajuta la prevenirea cresterii viitoare a mucegaiului.


58. Lampile germicide ucid virusii?

Da, lampile UVC germicid ucid pana la 99,9% din majoritatea virusurilor, bacteriilor aeriene si sporilor de mucegai.